Kapros, tejfölös, fokhagymás krumplileves.... Tejfölös, sós, kelt lepény azaz a "lapított"...

2014-08-05

sponsored links


A nyári forróság legfinomabb, legkönnyedebb menüje...
... mert ugye amikor mozdulni sincs kedve az embernek, mert annyira meleg van, meg pára a sok esõtõl, na akkor tökéletes ez a gyomorkímélõ, de mégis laktató étel, így együtt, mert összetartoznak, a leves meg a lepény...
... és olyan jólesõen sósak, a sok édes gyümölcsleves, meg fagylalt után.

Dédimamától tanultam, tehát nem tegnap feltalált ételrõl van szó, mondhatnám õsrégi és paraszti étel...
Az arató emberüknek vitték delente, ki a búzaföldekre az asszonyok...
Igazi kellemes, hûsítõ, nyári leves, mert langyosan, sõt hidegen is fogyasztható...
A leves mellé harapták, kenyér helyett, ezt a sós, tejfölös kelt lepényt...
Aki csak kóstolta nálunk mindenki elájult tõle, az egyszerûségétõl, a könnyedségétõl, a finomságától...

Nekem és az egész családomnak, sõt a barátainknak is nagyon nagy kedvence...
Az a helyzet, hogy én télen is készítem, a farkasordító hidegben, csak akkor forrón esszük...
Megunhatatlan.



Kapros, tejfölös, fokhagymás krumplileves

részletes recept  itt





A lapított tésztájából most készítettem  Sós kiflit,  sajtos-körözöttes  töltelékkel,
méghozzá füstöltsajtba töltött körözöttes kiflit  is...

A tölteléket készen vettem a nekem házhoz szállító tejfarmosoktól, mégpedig ahogy én gondolom a készítését: két egyforma füstölt sajt darabot felpuhítanak, téglalap alakúra nyújtják, egyikre kennek juhtúrós, hagymás, köményes, sós körözöttet, majd a másik sajtlappal befedik, formába igazítják és ha kihûlt, már kész is a töltött sajt. Szépen lehet szeletelni, lapos csíkokra.
Mellesleg nagyon finom és különleges csak úgy magában is, zöldpaprikával, paradicsommal ez a töltött sajt.

Jelen esetben a tésztát köralakúra nyújtottam, majd cikkekre vágtam és a cikkely széles végénél töltöttem a sajtdarabbal, feltekertem, kifliformára igazítottam és az olajozott tepsire raktam sorban egymás után a többivel együtt, 20 percig pihentettem, majd lekentem sós tejföllel mindegyik tetejét és ment a sütõbe.
Amikor pirosas-aranybarna akkor kész.
Finom lett, jól kiérzõdik az olvadt füstöltsajt és a körözött íze is.





Tejfölös, sós, kelt lepény azaz a "lapított"

receptleírás  itt



Folytats a blogon ... zsanuaria.blogspot.com/2014/08/kapros...

sponsored links

Keres?s